Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden dienstverleningsovereenkomst

Hier leest u de algemene voorwaarden van uw dienstverleningsovereenkomst met ABC Schoon.

Hoofdstuk 1 – De basis van de algemene voorwaarden

  • Voor wie gelden de algemene voorwaarden?

 De algemene voorwaarden gelden voor u en ABC Schoon. Ze gaan in vanaf het moment dat u met ons een zorgovereenkomst sluit. Belangrijk: De wettelijke regelingen gaan altijd voor op de algemene voorwaarden. De algemene voorwaarden in deze geven niet een complete weergave van de wettelijke regelingen.

  • Wie is wie in de algemene voorwaarden?

In de algemene voorwaarden gaat het over ‘u / uw’ en over ‘wij / ons’. Dit bedoelen we daarmee: U / uw Dit is de persoon die de hulp ontvangt. Maar soms bedoelen we daar ook de wettelijke vertegenwoordiger van deze persoon mee. De wettelijke vertegenwoordiger is de persoon die namens de zorgontvanger beslissingen kan nemen. Wij / ons Dit is de zorgaanbieder, ABC Schoon.

1.3         Wanneer kunnen we de algemene voorwaarden aanpassen?

  • Wijzigingen door derden. Het kan zijn dat de brancheorganisatie wijzigingen in haar voorwaarden doorvoert. Of dat de wet- en regelgeving of onze contracten met gemeentes veranderen. In dat geval kunnen wij de algemene voorwaarden daarop aanpassen. Een aanpassing van de algemene voorwaarden door (één van) deze punten, geldt meteen wanneer de verandering in de voorwaarden van de branchorganisatie, wet- en regelgeving of het contract tussen ABC Schoon en de gemeente ingaat. Zo’n aanpassing kunnen wij u ook achteraf melden.
  • Andere wijzigingen. In alle andere gevallen kunnen wij de algemene voorwaarden ook aanpassen. Wij melden u vooraf over dit soort aanpassingen en laten weten wanneer die ingaan.

Hoofdstuk 2 – Dienstverleningsovereenkomst en cliëntdossier

2.1         Welke verplichtingen hebben wij?

Wij vertellen u over de voorgestelde hulp. Deze hulp noemen we hierna ook wel de ondersteuning. Wanneer nodig overleggen we hierover met u. Zo beslissen we samen over passende hulp waar u zelf achter staat.

2.2         Wat is een (digitaal) cliënten dossier?

In het cliënten dossier staan de afspraken die wij samen maken over uw zorg. Ook vindt u daar uw cliëntevaluaties met ABC Schoon terug. Uw dienstverleningsovereenkomst maken we bij start van de hulp. Uw dienstverleningsovereenkomst kan op papier staan of digitaal zijn. De afspraken in de dienstverleningsovereenkomst sluiten zoveel mogelijk aan bij uw wensen en onze ondersteuningsmogelijkheden. Uw zorgindicatie bepaalt wat wij voor u mogen doen. Wenst u nu of in de toekomst meer zorg dan uw zorgindicatie toelaat? Bespreek dit met uw coördinator. Die bekijkt met u de opties. Afhankelijk van uw situatie, kunt u dan mogelijk een hogere zorgindicatie en dus meer zorg krijgen. Ook biedt ABC Schoon de optie dat u zelf zorg bijkoopt.

2.3         Wat als u en ABC Schoon het niet eens worden over de dienstverleningsovereenkomst? Of als u niet wilt/kunt overleggen over de dienstverleningsovereenkomst?

Samen proberen we het eens te worden over de dienstverleningsovereenkomst. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met wensen, voorkeuren, mogelijkheden en beperkingen. Als u voorgestelde dienstverleningsovereenkomst erg nadelig vindt, dan bespreken we dat samen. Mogelijk betrekken we ook de gemeenten of andere partijen om een passendere dienstverleningsovereenkomst te maken. Als dat niet lukt of u geen toestemming geeft voor (delen van) onze hulp, benoemen we dat in de dienstverleningsovereenkomst. Wij doen niets waar u, of uw wettelijke vertegenwoordiger, geen toestemming voor heeft gegeven.

2.4         Wat gebeurt er tijdens de cliëntevaluatie?

Tijdens de cliëntevaluatie bespreken we hoe de ondersteuning gaat en of er aanpassingen nodig zijn. Met de uitkomst werken we uw (digitale) cliënten dossier bij. Indien mogelijk is er elk jaar een cliëntevaluatie.

2.5         Wat als ABC Schoon de afspraken in het (digitaal) cliënten dossier niet nakomt?

Als wij door omstandigheden geen ondersteuning kunnen bieden, hoort u dat zo snel mogelijk. Samen bespreken we dan hoe het verder gaat.

2.6        Welke regels gelden er voor het gebruik van het cliëntdossier?

Vragen rondom wet- en regelgeving over het inzien van het cliëntdossier, het bijhouden/ bewaren van het cliëntdossier, een kopie van het cliëntdossier en vernietigingsverzoeken mailt u naar info@abcschoon.nl of u neemt contact op met de coördinator. Zij kunnen u wijzen op het privacy beleid.

Hoofdstuk 3 – Betalingsvoorwaarden

3.1          Moet u ons betalen voor de ondersteuning?

Indien u een indicatie heeft vanuit de volgende gemeente: Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen en Roermond hoeft u ons doorgaans niet te betalen,  omdat wij rechtstreeks door de gemeente worden betaald. Indien u een indicatie vanuit de WLZ heeft kan dit in onderaanneming van een andere WLZ-gecontracteerde partij of in de vorm van een persoonsgebonden budget.  Mogelijk moet u wel verplicht een wettelijke eigen bijdrage betalen aan het CAK. Het CAK bepaalt hoe hoog die bijdrage is. Daar hebben wij geen invloed op. Wanneer betaalt u ons wel? Wanneer de ondersteuning niet via de Wet langdurige zorg of Wet maatschappelijke ondersteuning aan ons betaald wordt. Zo moet u de ondersteuning wel zelf betalen wanneer de uren buiten uw zorgindicatie vallen of als u zelf zorg bijkoopt.

3.2          Hoeveel moet u betalen?

Als u zelf moet betalen voor de ondersteuning, hoort u vóóraf onze prijzen. Informatie over de eigen bijdrage kunt u opvragen bij het CAK. Op de hoogte van uw eigen bijdrage of eigen risico hebben wij geen invloed.

3.3         Op welk moment moet u betalen?

Wanneer u de ondersteuning niet zelf hoeft te betalen, ontvangt u geen rekening. Die sturen wij namelijk direct naar het zorgkantoor of de gemeente De rekening voor de eigen bijdrage aan het CAK, krijgt u van het CAK.  De rekening van de ondersteuning die u zelf moet betalen krijgt u van ons. U heeft 14 dagen om die te betalen.

3.4         Wat gebeurt er als u niet betaalt?

 Als u niet binnen de eerste betalingstermijn van 14 dagen betaalt, sturen wij een betalingsherinnering. U krijgt weer 14 dagen na ontvangst van de herinnering om alsnog te betalen. Betaalt u nog steeds niet? Dan brengen wij rente en buitengerechtelijke incassokosten bij u in rekening vanaf het aflopen van de eerste betalingstermijn. De rente is hetzelfde als de wettelijke handelsrente. De buitengerechtelijke incassokosten berekenen we volgens het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten.

3.5         Kunnen wij de prijzen van de ondersteuning aanpassen?

Ja, wij kunnen elk jaar de prijzen van de hulp aanpassen. Bijvoorbeeld aan de loon- en prijsontwikkelingen (“indexeren”) en wettelijke tarieven.

Hoofdstuk 4 – Overige afspraken

 4.1        Waar vindt u informatie over de regelingen die horen bij de algemene voorwaarden? Zie hiervoor de website van ABC Schoon www.abcschoon.nl. Bij de start van uw ondersteuning gaat u akkoord met de regelingen rondom onderstaande onderwerpen:

  • Algemene zaken die bij ons spelen en die voor de ondersteuning belangrijk zijn;
  • Onze klachtenregeling
  • Ons privacyreglement
  • Wat te doen bij schade?

4.2         Welke informatie geeft u aan ons?

Voor de start van de ondersteuning geeft u ons:

  • De naam en contactgegevens van uw contactpersoon, uw (wettelijke) vertegenwoordiger of de persoon die door u (op papier of digitaal) is gemachtigd in uw belang te handelen wanneer u dat zelf niet meer kunt.
  • Uw huisarts
  • Uw burgerservicenummer
  • Een wilsverklaring als u die heeft.
  • Naar beste weten alle informatie die van belang kan zijn voor de ondersteuning. Bijvoorbeeld dat u zorg ontvangt van een andere zorgaanbieder.
  • Inzage in het onderzoeksverslag dat de gemeente heeft gemaakt bij het keukentafelgesprek

4.3         Welke verplichtingen heeft u nog meer zo lang als wij u ondersteuning bieden?

  • U bent wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van een wettelijk erkend en geldig legitimatiebewijs;
  • U geeft ons naar beste weten de informatie en medewerking die nodig is voor de uitvoering van de dienstverleningsovereenkomst.
  • U meldt schade die mogelijk door ons komt zo snel mogelijk bij ons. Zie hiervoor de website van ABC Schoon (www.abcschoon.nl);
  • U doet, schrijft en zegt niets dat schadelijk is voor ABC Schoon, de gezondheid of welzijn van cliënten, onze medewerkers en vrijwilligers.
  • Zonder toestemming mag u geen beeld- of geluidsopnamen maken onze medewerkers. Wilt u beeld- of geluidsopnamen maken, meldt dit dan vooraf bij de betreffende persoon en de coördinator. Dat betekent vervolgens nog niet dat u beeld- en geluidsopnamen openbaar mag maken. Als u dat wilt doen is daar ook een specifieke toestemming vereist.
  • U meldt het ons zo snel mogelijk wanneer uw situatie verandert. Bijvoorbeeld door het overlijden van uw partner, een verandering van uw indicatie, wanneer u overgaat naar de Wet Langdurige Zorg (WLZ), bij een ziekenhuisopname etc. Dit kan invloed hebben op (uw recht op)ondersteuning.
  • U moet aanwezig zijn als onze medewerker bij u in het huis werkt. Zie hiervoor ook de website van ABC Schoon (www.abcschoon.nl)
  • Als het bij uw indicatie past, kunnen onze medewerkers uw boodschappen doen. Hiervoor gelden aparte afspraken waar u zich aan dient te houden. Zie hiervoor ook de website van ABC Schoon (www.abcschoon.nl).
  • U mag de medewerker nooit uw bankpas en/of pincode geven. Zie hiervoor ook de website van ABC Schoon (www.abcschoon.nl).
  • ABC Schoon en haar medewerkers zijn niet aansprakelijk bij verlies of diefstal van geld en/of andere betaalmiddelen.
  • U mag geen cadeautjes aan de thuishulp geven. Ook niet in de vorm van geld of andere betaalmiddelen.
  • U meldt een besmetting of wanneer u in contact bent geraakt met (infectie) ziekten zoals MRSA, griep, Hiv enz. zo snel mogelijk bij uw zorgcoördinator.
  • U meldt zo snel mogelijk aan de coördinator wanneer u medicatie (bijvoorbeeld cytostatica) gebruikt en de bijwerkingen invloed of besmettingsgevaar kunnen opleveren voor de directe omgeving en/of personen.
  • Als u medicatie gebruikt die via een injectie wordt gegeven, zorgt u ervoor dat prikaccidenten voorkomen worden. Dit doet u door naalden direct na gebruik in een afsluitbare naaldencontainer te stoppen en de container op tijd te legen.

4.4         Hoe gaan wij om met beeldmateriaal waarin u voorkomt?

Voor bijvoorbeeld voorlichting en promotie worden soms foto’s of ander beeldmateriaal gemaakt. Als wij beeldmateriaal waarin u voorkomt willen gebruiken, vragen wij vooraf uw toestemming.

4.5         Welke afspraken maken we nog meer met u voor goede ondersteuning?

  • Bij overmacht kan het zijn dat onze medewerker niet (op tijd) bij u is. Met overmacht bedoelen wij onder andere (maar niet uitsluitend): onverwachte verkeerssituaties, noodsituaties bij andere cliënten en geen beschikbare medewerkers door ziekte. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op, we proberen met een passende oplossing te komen en ongemak voor u te beperken.
  • Waar mogelijk krijgt u met een vaste ABC Schoon medewerkers te maken. Door vakantie, verlof of ziekte kan het wel zijn dat een andere medewerker u ondersteunt.
  • Het kan voorkomen dat een medewerker niet komt opdagen op het afgesproken tijdstip. U maakt dan een melding voor gemiste zorg door te bellen met de planners van ABC Schoon. Of neem telefonisch contact op met uw cöordinator.
  • Op landelijke feestdagen werken onze medewerkers niet, alleen bij hoge uitzondering. We stemmen met u af hoe we met deze uren omgaan.
  • Wij zijn wettelijk verplicht te zorgen voor goede werkomstandigheden (veiligheid, gezondheid en hygiëne, voor onze medewerkers. Zij zijn bij u thuis aan het werk. Daarom vragen wij uw medewerking om ook bij u thuis voor wettelijk passende werkomstandigheden te zorgen zoals deze zijn beschreven in de arbo-check. De arbo-check maakt duidelijk welke aanpassingen aan materialen en werkomgeving nodig zijn voor een gezonde arbeidssituatie voor de medewerker en voor u een veilige situatie.
  • Gevaarlijke stoffen zoals ammoniak en zoutzuur mogen niet door de medewerker worden gebruikt. Ook niet op uw verzoek.
  • Medewerkers zijn verplicht om (bijna) incidenten en calamiteiten te melden aan ons.
  • Wij vinden respect voor onze medewerkers heel belangrijk. Ongewenst gedrag zoals (telefonische) agressie, discriminatie of (seksuele) intimidatie enzovoorts leiden tot het onmiddellijk stoppen van de ondersteuning volgens de zorgweigeringsprocedure. Als u ongewenst gedrag ervaart van een medewerker, dan verzoeken wij u om contact op te nemen met de zorgcoördinator. Wij nemen direct passende maatregelen.
  • Wij gebruiken geen sleutels die toegang geven tot uw woning.

4.7           Hoe lang van tevoren zegt u een afspraak af of verplaatst u deze?

Als u geen ondersteuning kunt ontvangen, meldt dit zo snel mogelijk bij de planners van ABC Schoon. Doe dit in ieder geval 24 uur van tevoren. Mocht dit in het weekend voorkomen dan kunt u het beste een mail sturen naar info@abcschoon.nl. Zegt u de afspraak niet op tijd af? Dan kunnen wij kosten (gederfde inkomsten) bij u in rekening brengen.

Hoofdstuk 5 – Klachten en geschillen

 5.1           Wat doet u met een klacht over ons?

Gelukkig zijn de meeste cliënten tevreden over onze hulp. Toch kunt u van mening zijn dat u onzorgvuldig behandeld bent of dat bepaalde zaken beter hadden gekund. Uw opmerkingen of klachten bieden ons de mogelijkheid om de dienstverlening zo nodig te verbeteren.

Wij stellen het op prijs wanneer wij direct de gelegenheid krijgen de oorzaak van uw klacht met u te bespreken. Door het met ons te bespreken weten wij waar u ontevreden over bent en kunnen wij proberen de klacht op de lossen. U kunt uw klacht ook voorleggen aan de direct leidinggevende van degene die de klacht heeft veroorzaakt. Een goed gesprek kan veel duidelijkheid geven waardoor wij samen tot een oplossing van het probleem kunnen komen. Heeft u een klacht en wilt u dit met ons bespreken, neem dan contact met ons op

Als het bespreken/behandelen van uw klacht niet tot een bevredigende oplossing heeft geleid dan kunt u uw klacht voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie. ABC Schoon is aangesloten bij erisietsmisgegaan.nl.

Wenst u contact op te nemen met erisietsmisgegaan.nl kunt u mailen naar info@erisietsmisgegaan.nl of bel naar 035-2031585

Hoofdstuk 6 – Einde van de zorgovereenkomst

6.1         Wanneer eindigt de zorgovereenkomst?

De zorgovereenkomst eindigt:

  • Als de periode waarvoor wij de zorgovereenkomst hebben gesloten afgelopen is;
  • Als u en wij dat allebei willen;
  • Als wij de overeenkomst opzeggen zoals uitgelegd in 6.2;
  • Als u de overeenkomst opzegging zoals uitgelegd in 6.4;
  • Op het moment dat u buiten ons werkgebied gaat wonen. Wij zijn dan verantwoordelijk voor het overdragen van het cliëntdossier aan een andere zorgaanbieder. Als u wilt adviseren wij een andere zorgaanbieder;
  • Als de gemeente of hoofdaanbieder ons niet (meer) betaalt voor uw ondersteuning en u de ondersteuning zelf ook niet wilt/kunt betalen;
  • Als de rechter de zorgovereenkomst ontbindt;
  • Bij uw overlijden.

6.2         Wanneer kunnen wij de zorgovereenkomst opzeggen?

  • Wij kunnen de zorgovereenkomst opzeggen per e-mail of brief met inachtneming van een redelijke opzegtermijn als:
  • Wij de ondersteuning die u nodig heeft niet (meer) kunnen of mogen geven. Bijvoorbeeld als uw zorgvraag zo verandert dat wij geen goede ondersteuning meer kunnen geven of na een nieuw(e) indicatiebesluit/(-stelling);
  • U en/ of uw wettelijke vertegenwoordiger de verplichtingen uit de dienstverleningsovereenkomst en de daarbij behorende regelingen niet nakomt (nakomen);
  • U en/ of uw vertegenwoordiger zich zo gedraagt (gedragen) dat voorzetting van de zorgovereenkomst niet van ons verwacht kan worden;
  • De schriftelijke overeenkomst tussen ABC Schoon en de gemeente waarin u woont, wordt beëindigd waardoor wij daar niet langer onze diensten kunnen aanbieden;
  • Er andere belangrijke redenen zijn voor de opzegging die wij vantevoren met u hebben besproken.

6.3         Wat gebeurt er als wij de zorgovereenkomst opzeggen?

Als wij de zorgovereenkomst opzeggen om de in 6.1 beschreven redenen, doen wij ons best om u te helpen bij het zoeken naar een passende andere zorgaanbieder. Ook wijzen we u op de mogelijkheid een klacht in te sturen. Als u wilt krijgt u een kopie van het cliëntdossier. Alleen met uw toestemming geven wij informatie over u aan de zorgaanbieder die de zorg overneemt.

6.4         Kunt u de zorgovereenkomst opzeggen?

U kunt de zorgovereenkomst op elk moment opzeggen met een e-mail of brief. U moet wel een opzegtermijn van minimaal 2 maanden aanhouden. Ook kunt u alleen opzeggen voor de eerste dag van de maand. U hoeft de opzegtermijn van 2 maanden niet aan te houden als uw (her)indicatie vervalt. In dat geval kunt u de zorgovereenkomst stoppen op de datum dat de (her)indicatie vervalt.

 6.5        Kunt u de zorgovereenkomst opzeggen als wij de prijzen van de aanvullende ondersteuning aanpassen?

Ja. Dit geldt alleen voor prijsaanpassingen die wij doen in de aanvullende ondersteuning die u zelf betaalt. U mag dan het deel van de zorgovereenkomst dat de aanvullende ondersteuning regelt, opzeggen met ingang van de datum waarop de hogere prijzen gelden.